Det er fint å være flere en sen desemberkveld


Nå er det akkurat en uke til julaften og uansett hvor man kaster blikket, er det forventninger malt utenpå enhver buss, butikk, kafébord, leilighet. Jeg pleier sjelden å legge skjul på hvor uendelig glad jeg er i julestemning og familietid. Tradisjoner som lukta av surkål, nyvaskede gulv og nellikspiker, er jeg en sucker for. Og hvis Elisabeth Andreassen sin julekassett Julestemninger skrus på, blir jeg plutselig seks år igjen, og hopper inn i en strikket julekjole, store, rosa bollekinn og alt i hele verden er trygt og alle er venner og alt er godt, varmt, og kjærlighet finnes i alle små og store kroker. 

IMG_7354

Men sånn er det ikke.

Det finnes så himla mange som ikke kan få feire jul på den postkort-aktige måten jeg har opplevd jul på siden jeg ble født. Det finnes så himla mange som ikke kan flokke seg rundt et overdådig dekket bord og spise seg så mette at de må sitte sprengmette å le og mimre mens stearinlysene nesten rekker å slukne før de beveger seg over i sofaen for å åpne et hav av gaver. Nye bøker, hvor permene knaker når du åpner den, elektroniske gjenstander som gjør at det kribler i fingrene når man sitter i sofaen med beina i fanget til et familiemedlem, kort og julebrev lagt i et tretrau, omtanke fylt til siste linje. 

IMG_7182

Men sånn er det ikke alle som har det.

Jeg tror at jula er den høytiden jeg verdsetter aller, aller mest, men også den høytiden hvor forskjellene er aller, aller tydeligst. Det er en grusom tanke, men når jeg er pakket inn i familieidyll, peisknitring og krøllete gavepapir, glemmer jeg ofte de titusenvis, hundrevis, millionvis av menneskelivene i verden som aldri har fått, og kanskje aldri får, oppleve en julefeiring som den jeg er vokst opp med. Det er så mye urettferdighet her i verden, men den tiden i året hvor jobb, skole og all jævla dritt man bekymrer seg over i hverdagen, skal legges i en skoeske og plasseres lengst under sengen... på den tiden av året skal jo alle hjerter banke av kjærlighet? Takknemlighet? Eller? 

IMG_7239

Men likevel er det mennesker som fryser, det er mennesker som ikke har råd til en fin middag, det er mennesker som ikke har råd til en billett hjem til familien sin, det er mennesker som ikke en gang har et eneste levende menneske å feire jul med. Det skal faenmeg ikke være sånn, for når jeg ser på hvor uendelig priviligert jeg er som får være en ti år gammel jente hver julaften, som blir vartet opp av ansvarsfulle og gjestfrie foreldre, som forsvinner inn i en boble av trygghet, nostalgi og kjærlighet, så er det mennesker som lever i absolutt kontrast til nettopp det. 

43

Julestemning er ukens tema i bloggutfordringen. De fleste forsvinner inn i en eller annen julefilm- eller serie, setter på spillelister, sprer papir og gavebånd utover kjøkkenbordet, spiser klementiner til kveldsmat og tenner stearinlys, og ja, jeg er akkurat sånn, jeg også, men i år skjønte jeg at noe hakket mer enn jeg skjønte i fjor: At jul for meg er en tid på året hvor jeg er så uendelig takknemlig for akkurat den lille biten av verden som jeg har fått. 

Disse er også med i utfordringen: 

CarolineNadiaCarinaMarieLuisaStineJuneJuneCarolineMillaKineLise LotteMartine


2 kommentarer på "Det er fint å være flere en sen desemberkveld"


Kristine
Så fine ord og så viktige tanker! Jeg tenker bare mer og mer over det jeg også, hvor trist jula kan være hvis den ikke er sånn som jeg tenker den bør være. Med masse kjærlighet og varme og omsorg.
17.12.2016, 21:59
URL: http://www.hermig.com
Drea
Fine bilder!
13.01.2017, 15:47
URL: http://dreakarlsen.com

Legg igjen en kommentarNavn:

E-post:

Bloggadresse:

Kommentar:Husk meg?
IMG_1371


bloglovin


kategorier

arkiv

hits